Winian stearylu (E483) jako dodatek do żywności najczęściej jest stosowany w wyrobach ciastkarskich i pieczywie cukierniczym, chlebach i bułkach oraz deserach. Jest to substancja zakazana w Australii, Japonii i Kanadzie. A niedługo będzie również niedozwolona w Unii Europejskiej.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/2379 z dnia 29 września 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w zakresie dodatku do żywności winianu stearylu (E 483) skreśla winian stearylu (E483) dla produktów:
- Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanym obróbce cieplnej
- Chleb i bułki
- Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
- Desery (z pewnymi wyłączeniami)
Winianu stearylu nie będzie można stosować w ww. produktach od 23 kwietnia 2024r.
Żywność zawierająca winian stearylu (E 483), która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 23 kwietnia 2024 r., może być nadal wprowadzana do obrotu do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Prawo żywnościowe nie jest łatwe – ale my pomagamy przełożyć je na praktykę. Poznaj pro biznesowe podejście według FAIRLEGAL. Napisz do nas: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.