Gdy widzimy na opakowaniu, że do określonego produktu „nie dodano cukru”, nie oznacza to, że jest on całkowicie cukru pozbawiony. Zazwyczaj określenie to oznacza, że do produktu nie dodano dodatkowo cukru, ale jest w nim obecny cukier naturalny, np. pochodzący z owoców.

Co oznaczają napisy na etykietach?

Produkt bez dodatku cukru” – do produktu nie dodano cukru (białego, stołowego), ale może on naturalnie zawierać słodziki (np. maltitol, sorbitol, ksylitol).

Produkt bez cukru” – produkt może zawierać nie więcej niż 0,2 g cukru na 100 g lub 100 ml.

Art. 3 ust. 2.e) Rozporządzenia UE 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności definiuje "żywność bez dodatku cukru" jako żywność bez:

  • żadnego dodatku monosacharydów (czyli cukrów prostych) lub disacharydów (dwucukrów);
  • żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące.

Produkty bez cukru - czyli jakie?

To produkty, które nie zawierają cukrów w ogóle lub są słodzone naturalnymi substancjami słodzącymi typu ksylitol, erytrytol, maltitol, stewia. Te substancje to nie cukry, tylko poliole (tzw. alkohole cukrowe) i są cenioną alternatywą dla sacharozy i fruktozy. Są słodkie, jednak dużo mniej kaloryczne niż cukier, mają niższy indeks glikemiczny i nie powodują próchnicy. Gdy produkt jest słodzony właśnie takimi substancjami może być oznaczony jako produkt bez cukru. Tu ograniczeniem w spożyciu nie jest kaloryczność, a możliwy efekt przeczyszczający pojawiający się przy nadmiernym spożyciu.

Produkty bez dodatku cukru

To produkty, które jeśli są słodkie, swoją słodycz zawdzięczają cukrom naturalnie występującym w składnikach. Przykładowo batonik owocowy może nie mieć w składnikach dodanych cukrów, ale będzie bardzo słodki dzięki zawartości suszonych owoców.

Oświadczenia żywieniowe dotyczące cukrów

Informacja o braku zawartości lub dodatku cukrów są również tzw. oświadczeniem żywieniowym w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 dopuszcza stosowanie m.in. następujących oświadczeń żywieniowych dotyczących cukrów:

NISKA ZAWARTOŚĆ CUKRÓW

Oświadczenie, że środek spożywczy ma niską zawartość cukrów oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g dla produktów stałych lub 2,5 g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych.

NIE ZAWIERA CUKRÓW

Oświadczenie, że środek spożywczy nie zawiera cukrów oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,5 g cukrów na 100 g lub 100 ml.

BEZ DODATKU CUKRÓW

Oświadczenie, że do środka spożywczego nie zostały dodane cukry oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt nie zawiera żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich właściwości słodzące. Jeżeli cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się również znaleźć następująca informacja: ZAWIERA NATURALNIE WYSTĘPUJĄCE CUKRY.

O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI CUKRÓW

Oświadczenie, że zawartość jednego lub kilku składników odżywczych została obniżona oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy obniżenie zawartości wynosi co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem.

Elastycznie brzmienie oświadczeń żywieniowych

Przy każdym z powyższych oświadczeń zawarty jest zapis „oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta”, który wskazuje na możliwość elastycznego podejścia do brzmienia poszczególnych oświadczeń. Ponadto w pkt 21 preambuły rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności wskazano, że jakiekolwiek oświadczenie uznane za mające takie samo znaczenie dla konsumentów, jak oświadczenie żywieniowe zawarte w wykazie oświadczeń, powinno podlegać takim samym, określonym w nim warunkom stosowania. Dodatkowo zgodnie z ogólnymi zasadami znakowania określonymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności elastyczne brzmienia oświadczeń nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd.

Przykładowo mogą być stosowane następujące elastyczne brzmienia oświadczeń:

Dla oświadczenia „niska zawartość cukrów”

  • Tylko X gramów cukrów
  • Tylko X gramów cukru
  • Niska zawartość cukru

Dla oświadczenia „nie zawiera cukrów”

  • 0% cukrów
  • 0% cukru
  • Nie zawiera cukru
  • Bez cukrów
  • Bez cukru
  • Zero cukrów
  • Zero cukru
  • 0 cukrów
  • 0 cukru

Dla oświadczenia „bez dodatku cukrów”

  • Bez dodatku cukru
  • Bez dodanych cukrów
  • Bez dodanego cukru

Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych nie tylko zapewnia bezproblemowe (zazwyczaj) kontrole organów inspekcji. Wpływa również na wiarygodność producenta lub sprzedawcy, a to jest waluta bezcenna.

Jeśli Twoja firma poszukuje skutecznego wsparcia prawnego w tym obszarze, zapraszamy do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

kompas 01

Czy zainteresował Ciebie ten temat?

Skutecznie doradzaliśmy wielu Klientom w tym obszarze prawnym - pomożemy również Tobie!

Skontaktuj się już teraz, aby uzyskać więcej informacji i umówić się z prawnikiem: